سفارش تبلیغ
صبا ویژن
بارالها ! ... قلبم را از وحشت آفریدگانِ بدت بپوشان، و انس به خود و دوستان و فرمانبرانترا به من ببخش . [امام سجّاد علیه السلام ـ در دعایش ـ]

فرهنگی اجتماعی


انقلاب نور
ویژگی های انقلاب اسلامی ایران به قدری شایان توجه است که بسیاری در توصیف و تشریح ابعاد آن کوشیده اند. در این مقاله سعی بر آن شده در ابتدا یک تعریف از انقلاب ها ارائه و چهار ویژگی اساسی آنها را بیان کنیم و سپس برخی از خصوصیات انقلاب اسلامی را با چهار ویژگی بررسی کرده و نهایتا به شرح و تفضیل ، اقدامات امام خمینی (ره) ( در راستای ویژگی های ارائه شده ) به عنوان رهبر انقلاب اسلامی بپردازیم.

تعریف انقلاب
واژه انقلاب در یونان باستان به معنای تغییر حکومت بوده است. البته این یک اصطلاح از علم ستاره شناسی بوده و به معنای چرخش دورانی افلاک و بازگشت سیارات به جای اول خود به کار رفته ، که امروزه بیانگر دگرگونی شدید و ناگهانی است . به بیان دیگر به مجموع حوادث و دگرگونی های برهه ای از تاریخ یک کشور که در آن مجموعه ای از عوامل فرهنگی ، اجتماعی ، سیاسی و اقتصادی دخالت دارد ، انقلاب گفته می شود.
انقلاب ها دارای ویژگی های گوناگون و متنوعی هستند که ما ر این جا به چهار مورد اصلی و مهم آن اشاره می کنیم . باید توجه داشت ، اگر ویژگی های ذکر شده به همراه سایر متغییر های دیگر در بستر یک اجتماع پدید آید ، انقلاب در آن به وجود خواهد آمد.

  • 1- نارضایتی عمیق از وضع موچود
    یکی از عناصر مهم در وقوع انقلاب ها ، نارضایتی در وضع موجود است.
    اینگونه نارضایتی ها ، به گونه ای است که در توده قابل توجهی از مردم یا در یک طبقه به وجود می آید و دارای چندین بعد است . این نارضایتی ها با گذشت زمان ، سبب تغییر در کنش و رفتار افراد می شود و به شکل اعتراضات ، راهپیمایی ها و اعتصابات و... بروز می کند.
    در انقلاب اسلامی ایران پس از کودتای 28 مرداد 1332 ، موجی از خفقان کشور را فرا گرفت که سبب بروز نارضایتی هایی شد . این موج نارضایتی با گذشت زمان و ناکارآمدی ساختار سیاسی ،اقتصادی ، اجتماعی افزایش یافت ، به طوری که در سال های پایان حکومت پهلوی و در آستانه پیروزی انقلاب اسلامی تقریبا بین همه اقشار فراگیر شده بود.
  • 2- ظهور یک ایدئولوژی جدید
    وجود یک ایدئولوژی سنگ بنا و مهمترین ویژگی یک انقلاب است. نقش ایدئولوژی به قدری مهم است که حتی آثار آن پس از انقلاب ها نیز قابل مشاهده است . به طوری که نه تنها قابل گسترش و فرگیر بودن آن موجب سریعتر به وقوع پیوستن انقلاب ها می شود ، حتی پس از پیروزی ، بی ثباتی های کمتری را نیز با خود به همراه خواهد داشت. برای مثال روسیه و فرانسه ، هر دو پس از پیروزی انقلابهایشان ، با بی ثباتی های بسیاری روبرو شدند که بیانگر ضعف ایدئولوژیک بوده که در مورد روسیه منجر به فروپاشی شوروی و در مورد فرانسه منجر به وقوع یک انقلاب دیگر شد.
    در مورد انقلاب اسلامی ایران می توان گفت که تقریبا پس از قیام 15 خرداد 1342 در برخورد با سه ایدئولوژی اسلامی ، مارکسیستی و ناسیونالیستی ، ایدئولوژی اسلامی توانست سطح وسیع تری از جامعه را فراگیرد به طوری که به جز برخی سیاسیون تقریبا تمامی توده های مردم آن را پذیرفته و این ایدئولوژی توانست سایر ایدئولوژی ها را به حاشیه ببرد. باید توجه کرد ، ایدئولوژی اسلامی از این جهت بسیار فراگیر شد که علاوه بر داشتن مبنای تعالیم الهی ، مفاهیمی چون استقلال ، آزادی و عدالت را نیز در بطن خود داشت.


ایرانی ::: جمعه 88/11/23::: ساعت 11:54 صبح


>> بازدیدهای وبلاگ <<
بازدید امروز: 15
بازدید دیروز: 1
کل بازدید :49814
 
 > >>اوقات شرعی <<
 
>> درباره خودم<<
 
>>آرشیو شده ها<<
 
>>اشتراک در خبرنامه<<
 
 
>>طراح قالب<<